Vi har alle en psykisk helse!

«Se hverandre – gjør en forskjell» er tema for verdensdagen 2013. 

I dag markeres verdensdagen for psykisk helse. Verdensdagen 2013 har budskapet at vi alle kan gjøre en forskjell i eget og andres liv. Vi blir utfordret til å se menneskene vi omgås daglig, uavhengig om de ansees som venner eller bekjente, heter det på nettsiden til Verdensdagen for psykisk helse som i år har barn og unge som hovedmålgruppe.

psykisk-helse

Psykisk sykdom er alvorlig, fordi det kan medføre at de som lider mister kontroll over store deler av livet sitt. Psykiske lidelser er blant de viktigste årsakene til nedsatt livskvalitet, uførhet, fattigdom og tapte leveår. Flere får i dag hjelp enn tidligere og køene er omtrent halvert siden 2005, men fremdeles står omlag 9000 i kø. Sør-Trøndelag SU vil arbeide for et psykisk helsevern som tar utgangspunkt i folks rett til medvirkning, som forebygger helseplager, og yter tjenester tilpasset den enkeltes behov.

Om lag 1600 døgnplasser er lagt ned de siste årene, fordi flere får poliklinisk hjelp (uten å bli lagt inn) lokalt.  Når nesten halvparten av Norges befolkning får psykiske helseproblemer i løpet av livet, som hos noen utvikler seg psykiske lidelse, ser Sør-Trøndelag SU et behov for å øke kapasiteten innen behandling og vil arbeide for å sikre alle som trenger det et tilbud innen 30 virkedager. Av denne grunn vil vi også sikre finansiering for hjemmebehandling, omreisende behandlingstilbud og styrke lavterskeltilbudene i kommunene ettersom vi mener dette vi sørge for at de som trenger behandling vil få så tidlig som overhodet mulig.

Verdensdagen 2013 har barn og unge som hovedmålgruppe, dette er ikke uten grunn. Over en av seks barn har en psykisk lidelse som trenger behandling. Og det er flere med psykiske helseproblemer i grupper med lav inntekt og lav utdannelse. Vi har alle et ansvar for å skape et miljø som legger til rette for god psykisk helse, og som forebygger mobbing og ensomhet. Det ansvaret har vi som mennesker, og er uavhengig av sosial- og økonomisk status. Sør-Trøndelag SU mener  en det er på tide og styrke skolehelsetjenesten, få et krafttak mot mobbing og styrke arbeidet mot ensomhet blant eldre.

Åsa Kjerstine Kjølberg Moen
Leder, Sør-Trøndelag SU

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Rettferdighet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s