Ikke stoppeklokke, men eldreomsorg

Debatten rundt eldreomsorg har de siste dagene herjet i avisene. Når eldre selv må «lære seg» å gå på do på egenhånd og ikke får dusjet på over en uke, blir det er tverrpolitisk enighet om at noe må gjøres.  Sør-Trøndelag Sosialistisk Ungdom har lenge vært alene om å rope om endring i helsesektoren og at New Public Management ikke fungerer som det skal. Derfor er det gledelig at moderpartiene en etter en blir enig med oss om at noe bør gjøres. Hva som bør gjøres er det derimot stor uenighet om.

Offentlige styringssystemer har siden år 2000 vært igjennom store endringer. New Public Management er betegnelsen på endringene vi har sett i styringen av offentlig sektor. Dette innebærer en oppsplitting av virksomheter i mindre enheter og delegering av viktige oppgaver til lederne av virksomhetene. Dette har ført til mindre makt hos de folkevalgte politikerne, og økt bruk av styringsmetoder fra privat sektor. Blant annet har dette ført til endring i personalpolitikken, gjennom oppstykking av den statlige politikken. Dette har gjort det vanskeligere for fagforeninger å få gjennomslag for sine krav.

Handout Paper Piles

New Public Management har stor vekt på resultat, og får å måle dette er det laget kunstige internmarkeder. Dette gjøres ved å innføre kunstige konkurransesituasjoner mellom forskjellige virksomheter, der de må kjøpe varer og tjenester av hverandre. Denne økte konkurransen i offentlig sektor har blant annet ført til bruk av anbud og outsourcing. New Public Management tvinger arbeidere i norsk helsevesen til å legge mer vekt på effektivitet og rapportskriving enn det faglige arbeidet og kvaliteten for pasientene.

Når ansatte i helsevesenet rapporterer om press til å sette mengde fremfor kvalitet, at de må legge om praksis for å klare arbeidskravene sine og at de gruer seg for å ta seg av tidskrevende pasienter, er noe veldig feil. Sør-Trøndelag Sosialistisk Ungdom mener det er dette debatten bør handle om. Vi vet at omsorg ikke kan styres av en stoppeklokke, for omsorg tar mer enn 5 minutter.

http://blogg.virke.no/fagforbundet-svartmaler/eldreomsorg-2/

Man kan ikke måle verdien av å holde noen i hånda og si at det går bra.

Sør-Trøndelag Sosialistisk Ungdom mener dette også er bevis for hvorfor privatisering av helsesektoren vil få store konsekvenser for arbeidstakere og pasienter. Vi jobber derfor for et bedre offentlig helsevesen som setter faglig arbeid og kvalitet for pasientene foran effektivitet og profitt.


Åsa Kjerstine Kjølberg Moen
Leder, Sør-Trøndelag SU

Dette innlegget ble publisert i Rettferdighet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar