Ikke angrip Syria!

Utenfor Damaskus 21. August rapporterte Leger uten grenser at de hadde fått inn flere tusen personer med nerveskader. FN-utsending Lakhdar Brahimi bekreftet at nerveskadene var forårsaket av kjemiske våpen. Dette har ført til et økt fokus på den Syriske borgerkrigen og et internasjonalt ønske om å gjøre noe. Det sentrale spørsmålet er nå: hvis det er slik at Assad har brukt kjemiske våpen, skal vi reagere med en militæraksjon?

Å prøve å kontrollere Midtøsten og Nord-Afrika med millitærmakt har man dårlig erfaring med. Krigene ført mot Irak, Afghanistan og Libya er eksempler på det. Her har vesten brukt alle verktøyene sine: krig, gi våpen til opprørerne og kortsiktig bombing av strategiske mål – alle uten hell. Det burde vi lære av og tenke nytt. Handlekraft er ikke det samme som klokskap.

image2

USA, Storbritannia og Frankrike ønsker nå en kortsiktig bombing i håp om å forhindre fremtidig bruk av kjemiske våpen. Dette vil de gjøre uten et FN-mandat slik som også flere norske borgerlige partier er åpne for. Det vil undergrave FN-pakten og legitimiteten til en potensiell militæraksjon. En militæraksjon kan også føre til enda mer ustabilitet i område.

Man vet ikke hvordan Hizbollah vil reagere på et USA-ledet angrep. Det fryktes også at Iran vil angripe Israel i panikk. Professor Vikør ved Universitetet i Bergen tror faren for spredning er sterkest mot Libanon, og at det eventuelt kan komme noen angrep mot Tyrkia. Skulle Tyrkia bli angrepet må NATO reagere. Samtidig kan et angrep føre til en enda større splittelse mellom Sunni- og Shia-muslimer i regionen. Dette taler imot et angrep.

Tyrkiarakett

Begge sider i borgerkrigen i Syria er avhengige av tredjeparter for å få våpen. Her kan en samlet diplomatisk koordinering fra vesten sette press på Saudi-Arabia og Tyrkia for å stoppe våpenoverføringene til opprørerne, samtidig som man gjør det samme med Russland og Iran. Et slikt press kan ha større effekt enn bombing, men da trenger man FN.

Vi i SU er helt tydelige på at vi ikke ønsker krig mot Syria, og at vi ønsker en FN-styrt verdensorden. Ikke fordi FN er perfekt, men fordi vi ønsker en verden hvor rettstaten og menneskerettigheter står sentralt. Verdenspolitiet USA har gjentatte ganger tatt lett på dette i form av droneangrep på egne statsborgere, overvåkning uten mistanke og tortur. Av samme grunn er vi skeptiske til Russland og Kina. For å sikre en mer rettferdig verden med fokus på rettigheter trenger vi FN.


Jakob Egeland,
Trondheim Sosialistiske Studenter

Dette innlegget ble publisert i Internasjonalt, Rettferdighet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar